SELEKCE

Kiera CASSOVÁ

v originále THE SELECTION

vydalo CooBoo 2014

cassova_selekcePro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

Hodnocení:  :mrgreen:   :mrgreen:   :mrgreen:   :mrgreen:  a půl

Princeznovský obal prvního dílu Selekce mne popravdě dlouho odrazoval – byl zkrátka příliš hezký na to, aby kniha za něco stála (já vím, nesuď knihu podle obalu). A tak jsem po knize sáhla až teď, a to ještě prostřednictvím knihovny. No, čtyři a půl hvězdičky svědčí o tom, že tentokrát jsem knize pěkně křivdila. Přečteno jsem měla zhruba za den a půl a musím říct, že to byl dobře a zábavně strávený čas.

Hlavní hrdinka America je sympatická, zábavná, je lehké si ji oblíbit. Její trable s láskou jsou uvěřitelné – dilema ohledně první lásky Aspena a postupné sbližování s princem Maxonem má spád. America je ale také prchlivé děvče, což do příběhu vnáší řadu vtipných a neotřelých situací. Princ Maxon má tedy svatou trpělivost, to se mu musí nechat.

Zajímavé je také pojetí Selekce – jedná se o televizní reality show. Kamery jsou přítomné všude – chudák Maxon, jehož první nesmělé krůčky na poli milostných vztahů tak sledují nejen jeho rodiče, ale také celá země s názvem Illea, což jsou vlastně USA někdy v budoucnu (nevíme kdy, ale už je po 4. světové válce). Hlavním rysem illeaské společnosti je kastovní systém, který lidem předurčuje jejich budoucí povolání. America a její rodina patří mezi páté, tedy umělce. Zato Aspen je šestý, tedy pracující. Ale ani kasta, do které se člověk narodí, nemusí být jeho kastou navždy, o čemž se přesvědčí Aspen i America.

Série Selekce je aktuálně pentalogie (4 díly byly již vydány, pátý by měl vyjít v květnu letošního roku). 

Anotace vč. obrázku bux.cz.

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 4,43 (14 x)

Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..