TEMNÁ HOREČKA

Karen Marie MONING

v originále DARKFEVER

vydala Jota 2012

temna-horeckaSoučasnost, Dublin a USA

Anotace:

Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz… 
Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Hodnocení: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

První román z pětidílné série o MacKayle Laneové.

MacKayla, i přes prosby svých rodičů, odcestuje z malého amerického městečka do Dublinu. Do města, kde neznámý pachatel zavraždil její starší sestru. Irská policie se nemá čeho chytit, vzkaz od sestry na mobilu Mac je děsivý a tajemný.  Během svého pobytu se Mac stane svědkyní podivných událostí. Má pocit, že vidí podivné bytosti, i když nikdo jiný ne. Ztracená v temných uličkách cizího města dobloudí MacKayla do knihkupectví a starožitnictví, které patří drsnému sběrateli Jericho Barronsovi. Jericho možná bude mít pro Mac pár odpovědí, ale v žádném případě nebudou zadarmo.

MacKayla Laneová, přitažlivá blondýnka přes dvacet let se slabostí pro růžovou a další sladké barvy. S oblibou se opaluje, lakuje si nehty a poslouchá hudbu. Pracuje jako v servírka v baru. Naivní, ale ne hloupé, jižanské děvče, které má kvůli své výchově i problém efektivně nadávat. Lehkomyslně proplouvá životem. Jejím největším problém je lenost a nedostatek odhodlání u něčeho stálého vydržet. Prvním šokem byla smrt sestry a druhým zjištění, že dokáže vidět skrz magické maskování Danany, mocné bytosti z jiného světa. Mezi Mac a jistou smrtí stojí pouze Jericho Barrons, jež má do chůvy hodně daleko.

Tajemný knihkupec a sběratel ví o Dananech hodně. Ostatně i on je může vidět a rozhodně se v něm skrývá víc než na sobě dává znát.  Nevypadá to, že mu na Mac osobně záleží, protože pro něho představuje hlavně možnost získat několik magických artefaktů. Jeho lekce nejsou teorie, ale drsná škola života, kde smrt není nic šokujícího. A Mac v jeho společnosti bude mít brzy ruce od krve, na seznamu svých hříchů i nějakou tu krádež a vloupání.

Mac i Jericho se tváří, že se potřebují pouze v obchodní rovině, ale to neznamená, že nemají chvíle kdy to mezi nimi pekelně jiskří. I když Barrons většinu času tituluje Mac jako slečnu Laneovou, což může vyvolávat vzpomnínky na filmovou/seriálovou novinářku Louis Laneovou, oddanou parťačku Clarka Kenta a favoritku Supermana. Jerricho zrovna „muž z oceli“ není, ale má v rukávu dost trumfů, aby z něj i Dananové měli respekt.

Irsko si o nadpřirozené bytosti přímo říká. Tyhle ještě nestačily ve velkém emigrovat do USA, ale rozpínají se v Irsku a většina lidí o jejich přítomnosti neví, což se obyčejným obyvatelům města často stává osudným. Dananová jsou vlastně fae/sidhe/Tuatha Dé Danann, kteří se dělí na dva tábory, bojovníky světla a tmy. První mají v čele královnu a druzí krále. Oboje jsou pro lidstvo nebezpeční, ale druzí víc. Většinou obývají svůj vlastní svět (světy) mimo ten lidský.

Čtivá, svižná série, kde čtenáři budou s napětím čekat, jestli Mac objeví vraha své sestry. Budou sledovat proměnu Mac z duhového jižanského kvítku v rázné děvče, s kterým by si nikdo neměl zahrávat. Budou tápat nad tajemstvími obklopujícími Jericho Barronso. A samozřejmě budou nesmírně zvědavá, kdy se obchodní vztah MacKayla a Jericha přesune do postelové roviny.

Další přírůstek do žánru městské fantasy plný nadpřirozených božských stvoření ze starých keltských mýtů a pohádek.

(Zdroj anotace vč. obrázku Jota)

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 4,55 (11 x)

Loading...

[button link=“http://palmknihy.cz/web/kniha/temna-horecka-3612.htm?aff_pk=cekn2012″ color=“#ffaec9″ size=“3″ style=“1″ dark=“0″ radius=“auto“ target=“blank“]KOUPIT E-KNIHU[/button]

1 komentář u „TEMNÁ HOREČKA

  1. Nejsem fanda tohohle žánru, ale je to výborná kniha i série. Nedokázala jsem knihu dát stranou, a zbytek série jsem musela číst v originále, protože česky ještě nevyšel.
    Za mě :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..