ZLATÉ DNY

Jude  DEVERAUX

v originále  DAYS OF GOLD

vydal Baronet 2010

zlate-dnySkotsko 1766, S. Amerika 1770

Anotace: 

V úvodním románě cyklu Levandulové ráno se čtenář seznámil s nevšední Edilean Harcourtovou a jejím tajemstvím. Ve druhém příběhu autorka představuje její předky v dramatickém příběhu Edilean Talbotové. Ta přichází roku 1766 do Skotska žít se svým strýcem, který však zamýšlí vzdělanou, krásnou a bohatou dívku provdat za jednoho ze svých nechutných přátel, jakmile jen dosáhne věku 18 let. Naštěstí získá Edilean i jiného ctitele, mladého a odvážného Anguse McTerna, který ji pomůže uprchnout a doprovází ji v roli manžela na cestě do Ameriky. V Bostonu se jejich cesty rozejdou, ale když se Edilean dostane do nebezpečí, její starý přítel jí opět podá pomocnou ruku.

Hodnocení:  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a 3/4

Oficiálně druhý, ale podle neoficiální časové osy první díl z cyklu Edilean.

Edilean Talbotová prožila většinu života v internátní škole. Příliš brzy přišla o matku a otec na ni neměl čas při své vojenské kariéře. Prázdniny trávila ve společnosti různých kamarádek. Po smrti otce ji ze školy odveze strýc. Dívka šokovaně zjišťuje, že si musí vzít jednoho ze strýcových přátel, aby mohli získat její tučné věno. Její strýc Neville své skotské sídlo vyhrál nad starým zemanem McTernem. Ten i jeho dva nejstarší synové jsou už dávno po smrti. Novým zemanem se stal Angus McTern, jenž spravuje majetek, který po staletí patřil jeho rodině, než ho získal lord Neville. Edilean se zamilovala do Jamese Harcouta a společně plánují útěk do Ameriky. Stačí jedna malá výměna, obvinění z únosu, kapitální podvod, pokus o krádež a věci naberou nečekaný dramatický směr. Angus se ocitá na cestě přes oceán ve společnosti nádherné Edilean.

Edilean, nevšední kráska, která disponuje balíkem peněz, ale jinak její život nestojí za nic. Většinu času o ní rozhodují jiní, ale ze svých chyb se učí. Snaží se dospět v nezávislou a úspěšnou ženu. Angus si na svůj život nestěžoval, ale když se okolnosti změnily, tak se jim snaží, co nejlépe přizpůsobit. Tvrdě pracující  samotář, jenž absolutně netuší, jak propojit svoji budoucnost s Edilean.

Knížka se dělí na dvě části. Počáteční děj se odehrává ve Skotsku v roce 1766, pokračuje cestou Anguse a Edilean do Ameriky, kde se cesty obou hrdinů rozdělí. V roce 1770 začíná druhá část. Edilean našla své místo k životu a rozhodně netrpí nouzí. Angus zatím pracuje pro armádu jako průvodce na hranici s indiánským teritoriem. A ve společnosti Thomase Canona Connora, Alexandra McDowella, Naphtali Welsche se snaží zachránit Matthewa Aldridge. 

Kdyby se Zlatých dnů zmizela většina druhé části a pár stránek z první, tak by to nevadilo. Celý příběh by přestal působit jako zbytečně nastavovaná kaše. Bylo by tam všechno: potkali se, utekli, zjistili pár důležitých věcí, odjeli do Ameriky, zamilovali se, vypořádali se s chamtivým strýcem a jedním ještě chamtivějším mizerou. Jenže to se nestalo a mezi dalším setkáním Anguse a Edilean uplynuly čtyři roky, v kterých Angus získal důležité pozemky. Půdu, na níž časem vyroste městečko Edilean – ústřední bod téhle série. 

Hrdinové tráví víc času od sebe než spolu, což zrovna budování vztahu příliš nepomáhá. Pokud přehlédneme jednu vraždu..ehm pomstu, tak lehce průměrná historická romance. Jude Deveraux už dokázala, že umí psát mnohem lépe. Jen ji možná nesedí, že v cyklu o Edileanu musí přeskakovat ze současnosti do minulosti a zpět. 

(Zdroj anotace vč. obrázku Baronet)

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 3,80 (5 x)

Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..