PROKLETÝ MATURIŤÁK

Stephenie MEYER, Meg CABOT, Kim HARRISON, Michele Jaffe, Lauren MYRACLE

v originále PROM NIGHTS FROM HELL

vydalo Domino, 2011

proklety-maturitak-meyer-cabot-harrison-jaffe-myracleAnotace:

Když se holka chystá na maturitní ples, je s tím pokaždé spousta starostí. Musí sehnat šaty a boty, aby byla co nejhezčí nebo aspoň co nejoriginálnější. Musí zajít ke kadeřníkovi a vymyslet parádní účes. A nakonec je nutné sehnat to, s čím je obvykle největší problém – správného kluka. Ono totiž nejde být hvězdou plesu, když má člověk vedle sebe toho největšího loosera z celé školy!

Ne, na tak důležitou událost, jako je maturiťák, je nutné si obstarat přinejmenším slušný doprovod. Ten kluk nemusí být nutně nejkrásnější, ale měl by být aspoň zajímavý a zábavný. A pochopitelně se vám musí vyrovnat vlastnostmi a schopnostmi, abyste vytvořili správný pár – protože o to přece jde, že ano?

To poslední platí zejména pro případ, že máte nadpřirozené schopnosti jako Mary. Nebo když toužíte po někom, kdo vás pořád tak nějak přehlíží, a proto si musíte pomoci kouzly. Nikdo nechce dopadnout jako Madison, která zvolila špatně, zaplatila za to životem a teď se snaží uniknout temné magii svého tanečníka… Zkrátka a dobře, najít správného partnera je démonicky těžké, ale naprosto nezbytné, protože v opačném případě vás čeká… prokletý maturiťák!

Hodnocení:  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a kousek

Najdete tu pět krátkých příběhů (opravdu krátkých, jeden zabere v průměru 40 stánek) ze žánru přibližně urban fantasy, jejichž společným znakem je maturiťák. Asi je nutné pochopit, že pro každého USA maturanta, a zejména maturantku, je to nejdůležitější noc v životě. A je svatokrádežné dostavit se na něj single! No a v téhle poměrně útlé a brožované knížečce najdete snad vše: vědmy, upíry, démony, anděly, supermany a superwomanky a já nevím co ještě.

A ještě jednu věc má většina příběhů společné. Po jejich přečtení máte pocit, že nejsou celé. Že na vás ještě někde čeká pokračování. Ale chyba lávky! To, že by na příběh ještě navazovala nějaká další dílka příslušné autorky, se stalo pouze u jediného případu.

A teď k jednotlivým povídkám:  

LIKVIDÁTORČINA DCERA (Meg Cabot)

Máme tady neohroženou Mary, likvidátorku upírů a jiných bestií. Jejím úkolem je odolat upířímu kouzlu a sprovodit ze světa Sebastiana Drakea. Jenže zjistí, že bez partnera na ples a parťáka se nedá prostě žít. Příběh si skoro říká o pokračování, ale žádné jsem nenašla. Možná škoda, docela by mě zajímalo, jak to dopadlo s Maryinou mamčou.

KYTIČKA NA RUKU (Lauren Myracle)

Ta byla ze všech pěti příběhů nejslabší. Nejdřív nás autorka navnadí na strašlivé hrůzy… a pak je to dost odbyté. I romantiky je tu nulové množství. Možná, že šlo o koncept, který se nakonec nedostal do edičního plánu, tak se šoupnul do povídkové knihy. Dost to připomíná Svatební košili z Kytice, akorát že K. J. Erben to zvládl lépe. I když by to mohlo mít pokračování, tak snad ani radši ne.

MADISON AVERYOVÁ A SMRŤÁK (Kim Harrison)

Tohle se mi asi líbilo nejvíc. Mělo to nápad, a úplně si to žadoní o pokračování. A ano, v tomhle případě autorka splnila očekávání. Vlastně jde o pilotní příběh, který uvádí celou sérii o Madison Avery. Vypráví o tom, jak Madison přijde o život jen proto, že má zrovna narozeniny. Ale nebojte se, získá trochu jinou formu existence a jako parťáka anděla smrti. U nás zatím autorku známe (já ne 😉 ) z vydavatelství Fantom print a série o Rachel Morganové, ale podle mě je to zajímavá autorka, která by si zasloužila překlad do češtiny i u dalších knih.

PŘÍSNĚ TAJNÉ (Michele Jaffe)

Ano, je to tady. Superwoman. Nebo spíš Supergirl. Miranda neví kdo je. Ale ví, kdo není. Rozhodně není běžným teenagerem. Ti totiž nemají super-sluch, super-rychlost ani další super otravné vlastnosti, kvůli kterým prostě musí pořád někoho zachraňovat. Jako třeba zrovna teď zachraňuje puberťačku, jejímž jediným cílem pro tento den je políbit pětadvacet kluků… A dozvíme se, jestli je zahradník vrahem nebo není… Příběh si přímo říká o nějaké pokračování… ale nemá ho. Třeba jen zatím. Docela hezké, superholky jsou mi sympatické. A navíc to bylo vtipné.

PEKLO NA ZEMI (Stephenie Meyer)

Tenhle maturitní ples je na houby. Špatná hudba, špatný punč, špatní partneři, špatná atmosféra. Prostě neštěstí. Ale nikdo neví, že se stane bojištěm dobra a zla v té téměř nejčistší podobě. A že jeden démon přijde o svůj pekelný oheň. Příběh je ucelený, pokračování není nutné (i když Meyer píše dobře).  A ani, pokud vím, neexistuje.

(zdroj anotace a obrázku: Domino)

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 2,80 (5 x)
Loading...

[button link=“http://palmknihy.cz/web/kniha/proklety-maturitak-853.htm?aff_pk=cekn2012″ color=“#ffaec9″ size=“3″ style=“1″ dark=“0″ radius=“auto“ target=“blank“]KOUPIT e-KNIHU[/button]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..