DCERA KOSTÍ A DÝMU

Laini TAYLOR

v originále DAUGHTER OF SMOKE AND BONE

vydal Knižní klub 2012

taylor_dcera_kosti_a_dymuCo byste dělali, kdybyste se zamilovali do svého nepřítele? První díl romantické fantasy, která okouzlila svět. Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.

Hodnocení:  :mrgreen:   :mrgreen:   :mrgreen:   :mrgreen:

Dcera kostí a dýmu má oproti ostatním young adult knihám hned dva velmi originální aspekty. Zaprvé se odehrává z velké části v Praze a za druhé jsou hlavními hrdiny chiméry – zčásti lidé, zčásti zvířata všech druhů a velikostí. To samo o sobě vyneslo knize jednu hvězdičku v hodnocení navíc. Pak tady samozřejmě máme i méně originální okolnosti – zlé anděly, kouzla a nehynoucí lásku, která přetrvá i po smrti.

Hlavní hrdinkou knihy je Karou, dívka s modrými vlasy, darem kreslit a být neuvěřitelně tajemná. Karou žije napůl v Praze, napůl v kouzelném obchůdku se zuby, který se nachází kdesi mimo místo a čas. V obchůdku vyrostla ve společnosti čtyř chimér, které tvoří její jedinou rodinu. Ve volném čase vyřizuje nebezpečné pochůzky po celém světě, které vždy nějak souvisí se zuby. Není to ideální život, jaký by si Karou představovala, ale jiný dosud nepoznala.

Vše se změní ve chvíli, kdy na scénu vstoupí seraf Akiva, andělský voják s ohnivýma očima. První setkání Akivy a Karou není zrovna přátelské – anděl Karou ošklivě zraní – ale napodruhé už je vše jinak. Mezitím se něco stalo s obchůdkem – portálem do jiného světa a času – a Karou se snaží přijít na to, jak se do, řekněme jiné dimenze, opět dostat.

Do příběhu jsou zasazeny kapitoly zdánlivě jiného příběhu, který se odehrál před 17 lety. Kromě Akivy je to především příběh krásné Madrigal, chiméry s antilopími rohy, o jejíž zájem usiluje vůdce chimér Thiago. Tato vsuvka leccos odhalí a zároveň nás přenese do jiného světa, zvaného Eretz. Zde žijí ve skutečnosti chiméry a serafové, zaměstnáni nikdy nekončící válkou.

Dcera kostí a dýmu se vymyká většině knihám svého žánru. Zpočátku se mi nečetla úplně lehce, ale to po zhruba 30 stranách opadlo a já se nemohla od knihy odlepit. Hledáte-li kromě nadpřirozena také romantiku, tak té je tu dost a dost. Potěšilo mě, že jsem se u knihy také zasmála, za což převážně může Karouina kamarádka Zuzana, svérázná Češka s prořízlými ústy.

Kniha je první z trilogie Dcery kostí a dýmu. U nás zatím vyšly knihy dvě, po dlouhých průtazích by však letos v létě měla vyjít i kniha třetí (hurá!). Za mě tentokrát 4 hvězdy a prosím víc takových knih!

Zdroj anotace vč. obrázku bux.cz.

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 3,40 (5 x)

Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..