TŘPYTNÝ DVŮR

Richelle MEAD

v originále THE GLITTERING COURT

vydalo Domino 2016

mead_trpytny_dvurTřpytný dvůr: škola a zároveň výnosný podnik. Přicházejí sem chudé dívky z celého Osfridu, aby se zdokonalily ve finesách společenského chování. Jedině tak budou moci uzavřít sňatek s bohatým a mocným mužem z Adorie, Nového světa.
Hraběnka Adelaide se tomuto pravidlu vymyká, ta už díky svému původu vybrané způsoby ovládá. Přesto přichází do Třpytného dvora přestrojená za služku, aby později mohla v Adorii začít nový život. Daří se jí utajit svou identitu před všemi, jen ne před okouzlujícím Cedrikem Thornem, synem bohatého majitele Třpytného dvora.
Když Adelaide zjistí, že také Cedric skrývá velmi nebezpečné tajemství, společně vymyslí plán, jak z jejího podvodu vytěžit maximum. Komplikace na sebe ale nenechají dlouho čekat – nejprve je třeba překonat zrádné moře mezi Osfridem a Adorií, kde pak Adelaide padne do oka budoucímu guvernérovi. A jako by to všechno nestačilo, mezi Adelaide a Cedrikem to pořádně jiskří – a pokud toto jiskření přeroste v plamen, hrozí Třpytnému dvoru skandál a oni dva budou vyhnáni do divoké nezmapované země…

Hodnocení: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Třpytný dvůr, první díl stejnojmenné série, jsem zařadila do kategorie Amerika, ačkoliv se o Americe v knize nedočtete ani slovo. Zato se seznámíte s Adorií, což vlastně vyjde nastejno. Nový svět je de facto přejmenovaný svět existující. Ze začátku mě to bavilo, ale postupem času mi to přišlo trochu zbytečné. Děj se klidně mohl odehrávat v Americe a Anglii a ničemu by to neublížilo. 

Zápletka se zaměněnou hraběnkou je hravá, vtipná a svěží, což se dá říci i o hlavních hrdinech příběhu. Cedric Thorn je takový ten správný darebák se srdcem na pravém místě a Adelaide je pohotová mladá dáma se smyslem pro humor. Koncepce Třpytného dvora jako výchovného „ústavu“ mě také dost bavila.

Proč tedy jen tři hvězdy, když se zdá, že jsem byla z knihy nadšená? Protože mi nadšení, stejně jako knize švih a uvěřitelnost, vydrželo tak do poloviny díla. Pak to šlo celkem rychle z kopce – švih a břink se kamsi vytratil a autorka začala vršit jednu bizarnost za druhou. Konec knihy jsem dočítala se sebezapřením a častým nevěřícným vrtěním hlavy.

Třpytný dvůr je prvním dílem autorky, které nepatří do žánru fantasy či „upíři a další havěť“, a je to na něm bohužel znát. Richelle jde zkrátka lépe nadpřirozeno. Pokud si však knihu vezmete k vodě a nebudete od ní čekat více než od trochu lepšího románu s velmi překvapivým závěrem, pak vás zaručeně pobaví.

Anotace vč. obrázku knizniklub.cz.

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 4,00 (2 x)

Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..