PTÁCI V TRNÍ

Collen McCULLOUGHová

v originále THE THORN BIRDS

vydala Euromedia Group 2009

mccullough-ptaci-v-trniPodmanivý příběh okouzluje od svého vzniku miliony čtenářů. Australská prozaička v něm líčí více než půlstoletí v životě farmářského rodu Clearyů, jehož členové přicházejí počátkem dvacátých let devatenáctého století na bohatou usedlost v australském vnitrozemí. Ze širokého okruhu hrdinů a dějových linií, které zavádějí čtenáře do australského buše, na bojiště druhé světové války i do vatikánských církevních kruhů, vystupují do popředí především nezapomenutelné postavy farmářské dcery Meggie a mladého kněze Ralpha. kteří jsou osudově spjatí skrývaným milostným vztahem.

Hodnocení:  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Když Meggie s rodiči a bratry poprvé přijíždí na usedlost Drogheda, je jí teprve deset let, kdežto ctihodnému otci Ralphovi de Bricassartovi je už přes dvacet. Přesto v sobě najdou zalíbení, zprvu jako přátelé, později i jako platoničtí milenci. Jejich vztah zůstává pro většinu rodiny Clearyů utajen – ten, kdo o tomhle „přehmatu“ ví, nijak nezasáhne a nechává tomu volný průběh. Možná to morálně není úplně správné, ale pro nás čtenáře je právě jejich vztah nosnou kostrou příběhu.

Kromě zakázané lásky se v knize můžeme dozvědět spoustu věcí o Austrálii, jejím podnebí a zemědělství. Na pozadí sucha, případně mokra, se odehrávají další skrytá dramata – problematický vztah otce Paddyho s nevlastním synem Frankem, zvláštní odtažitost matky rodiny Fee k jediné dceři Meggie atd. Příběh je rozdělen do několika větších oddílů, v každém z nich máme možnost nahlédnout do života na usedlosti z pohledu jiné postavy.

Rodinná freska (+ osudy otce Ralpha, ale i ten do rodiny svým způsobem patří) se občas odehrává i jinde než na Droghedě, přesto usedlost tvoří jakýsi středobod a příběh zde začíná (pomineme-li maličko zbytečný úvod na Novém Zélandu) i končí. Osudy Clearyů nejsou ovšem vždy veselé a v některých pasážích se autorka zbavovala postav dosti vehementně. Příběhu to ale spíš prospívá, protože i tak je tam hrdinů dost a dost.

Ptáci v trní jsou pěkná bichle, ale příběh je tak poutavý, že jsem to přečetla v rekordním čase (cca ani ne za víkend a ještě teď mě z toho bolí oči). Rozhodně tenhle kus musím přečíst někdy znovu, abych stihla všechny situace náležitě vychutnat, protože je to skutečně výživný příběh s celou řadou vedlejších odboček. Nejsilnější je však příběh Ralpha a Meggie, který ve mně asi ještě dlouho zůstane. Nemůžu dát jinak než za pět hvězd.

Anotace vč. obrázku bux.cz.

Čtenářské hodnocení knížky:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček
vámi nehodnoceno
prům. hodnocení: 4,00 (11 x)

Loading...

2 komentáře u „PTÁCI V TRNÍ

  1. Je pravda, že v sobě skrývá více námětů – mě se například dotkl Frankův příběh, tak nějak jsem si ho oblíbila. Ale kdo by neměl rád Ralpha, i když bych ho sem tam taky vzala pánvičkou 😀

  2. Ptáci v trní jsou klasika, kterou mám moc ráda. Zdá se mi skoro neuvěřitelné, že je to 20 let, co jsem je četla poprvé (To už jsem fakt tak stará?) Vrátila jsem se k nim několikrát a pokaždé v nich našla nějakou novou rovinu. Akorát tak nějak s postupujícím lety jsem došla k závěru, že ta kniha je spíš o matkách a dcerách a o ženském zrání. I když láska tam hraje velkou roli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..